Followers

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

:: katekan ya,aku rindu kamuu ::

ermm.. dah 3 hari die xbape nak layan aku :(..sejujurnye..aku sedih..aku paham die byk keje..tpi nape smpai xsempat nak msj,nak call..ermm..aku nak g kl ni pon silap2 die lupe..aku sedih ar..aku msj sekali,sekali die balas..aku x msj,die pon diam...smpai hati die wat aku cmni..serius kecik ati gile..ermm sekecik mane pon,aku tetap syg gile kat die...awak,wat kje baik2..saye rindu awak sgt2...jage dri bebaik..love u so much..jgn lupekan saye ok..♥ u so muchh


saye rindu saat bersame awak :)


muke ganas awak tu ingt saye takut??heheeee

Sunday, September 26, 2010

:: ahad yg bz ::

askum..hai selamat mlm sume..arini dimulekan dengan bangun pagi yg agak lmbt..kol 8.30..then terus g kdai..bli brg2 nak masak tghri n cari sarapan pagi..menu bekpes arini,soto nasi + lontong kering + nasi lemak..sume tu beli siap jer..xde mase plak nak masak sume2 tu..heh diteruskan dgn kemas umh n dapur..sinki tersumbat..huh mak aii bau die..cam kentot 7 tahon xpenah lepas hehe...pastu terus siap utk masak cz kwn2 kak mus nak dtg..menu : spagethi,naget,honey dew..air sarsi n mangge...sedap..siap masak kol 12 kot~ terus baring2..kol 2 kwn kak mus smpai..pastu kak nem ngan pokde mokde sampai..n last sekali si lina,mas n akak ipo mas dtg..habis jugak spegeti tu..petang dok umh sorg2..kemas umah n basoh pinggan n cawan yg ade..dok sorang2 smpai kol 8.30 baru along balik..td kol 4 sume kuo g majlis ari raye kat taska wapi..mlm tgh lepak2 layan fb,ude dtg...layan kisha n rayen..diorg pon balik..then aku pon terus update blog..hahhaa.....okies..c u next text ok..bye tke care..muahhh.. i love u ol..but i love en.amirull amin moreee..hahahhahaha..poyos gilesss....

Friday, September 24, 2010

:: petue ::

ni pon aku copy paste kat mane pon aku lupe..untok renungan kite bersame..hehe try2 la yer...
insyalah dengan izinnyerr...

petua atasi kegemukan

bagi mereka yang mengalami masalah kegemukan, boleh cuba petua ini untuk mengurangkan berat badan anda..

~~buah pinang muda yang lembut dibelah dua dan dicuci sebersihnya.

rebus hingga mendidih.

biarkan air rebusan pinang td sejuk sebelum di minum

kesannya anda akan lebih mudah membuang air besar dan lemak di dalam perut akan keluar..

:: petue menghilangkan bau kaki::


mslh kaki berbau ini sering dialami oleh lelaki kerana lelaki selalu memakai kasut yang bertutup.. pernah tak anda bukak kasut dan baunya merebak ke 1 dunia hinggakan lipas yg lalu kat sebelah pon boleh pengsan?? jika ya cuba la petua ini :

1)ambil limau nipis, potong dan gosokkan pada kaki setiap ptg lpas tanggalkan kasut..

2)kerap menukar stokin.. kalau boleh stokin tu tukar la setiap ari.. jangan la pakai stokin yang sama sebulan.. mau pengsan oo klu anda bukak kasut...

3)pakai kasut yang mempunyai pengudaraan yang bagus supaya kaki boleh bernafas..bukan kite je nk bernafas..kaki pon nak bernafas jugak..

hindari bau mulut ketika berpuasa

pejam celik pejam celik dah seminggu kite berpuasa kan.. rasanya perut kite pon dah makin serasi dengan keadaan berlapar di siang ari, betul tak...

mulut bau kurang enak kerana berpuasa adalah perkara biasa. tapi kita boleh elakkan mulut kite dari berbau jika kita kurang selesa dengan keadaan ini..

mari kita amalkan :

1)elakkan makan makanan yg berbau ketika sahur seperti petai, jering, bawang merah dan lain2.

2)minum air kosong banyak2 selepas bersahur

3)kumur dengan menggunakan air rebusan daun sireh kerana ia berfungsi sebagai antibakteria penyebab bau mulut..

Petua cirit birit


anda selalu terkene cirit birit? salah makan? selalu ulang alik ke toilet?? perut memulas-mulas??

ape kata cube petue ini :
ambil sudu.. dan sunquick..

tuangkan sunquick ke atas sudu itu..

sudu besar ok..

makan sunquick tu

tidak perlu bancuh bersama-sama air ok..

:: petua mudah bangun pagi ::

kebanyakan daripada kita tidak kira lelaki atau perempuan sangat liat nak bangun pagi kan.. sama ada yang masih belajar ataupun sudah bekerja. jadi mari kita share beberapa petua untuk mudah bangun pagi :

1)bangun dan lihat sesuatu yang bewarna
ketika mata dibuka dan melihat sesuatu yang bewarna, hormon adrenalin akan terpacul yang mana boleh menggandakan kemampuan fizik seolah-olah kita telah meminum air tongkat ali dan kacip fatimah yang mengandungi ramuan mujarab.salah satu tips gunakan warna oren, hijau dan merah pada bantal.

2)berhenti menekan kekunci "snooze" pada alarm setiap kali alarm berbunyi.
ini kerana otak telah set bahawa alarm akan berbunyi beberapa minit lagi,so stop push the button :)

3)beri sedikit urutan pada wajah
urutan pada wajah boleh meningkatkan peredaran darah dan mempercepatkan proses bangun tidur..lakukan urutan dari atas kening, pipi dan ke arah dagu sehingga keseluruh bahagian muka.

4)sebelum tidur, tepuk pada bantal dan selawat 3kali. insyaAllah senang bangun pada keesokan hari..

Petua mata terkena cili

Mesti ada yang pernah mata termasuk cili kan?terutama masa tengah menumbuk cili...apa cara yang anda gunakan untuk melegakan 'kepedasan' mata tu?Ha, ni ada satu petua..kalau mata yang termasuk cili tu ialah mata belah kiri, cepat-cepat pergi toilet & lalukan air pada ibu jari kaki belah kanan sampai mata tu lega..kalau mata belah kanan pulak yang termasuk cili, lalukan ibu jari kaki belah kiri..InsyaAllah..cubalah ek!

petua atasi mata pedih semasa potong bawang

mate pedih semasa potong bawang?
arghh tidak!!!..
xsuke mate pedih mase potong bawang even pkai spek...
cara atasinye??


semasa potong bawang tu.. kunyah chewing gum.. xkisah la perasa ape pon..

selamat mencuba.. :)


:: lapo ::

arini sgt pening..dengan bermulenyer bangun tido n sampai la ni..ermm skang ujan..perot pon lapar.. mcm2 dlm perot ni nak mkn...

  1. nasi laok ikan masak asam rebus lade cili..
  2. kuewteow tomyam pedas..
  3. nasi lauk smbl tumis n ulam pucuk ubi n ikan kering..hadoii..
  4. nasi laok labu masak lemak ngan smbl belacan..oo makk aii..
  5. fish n chip marybrown..
ermm hadoii lau la dapat skang ni.memang aku xpandang dah bende lain..huhuuh...

ermm ni fish n chip..korang try ler.sedap gile..aku sgt suke..



Thursday, September 23, 2010

:: pengalaman pertame :::

salammAlign Centerm ari raye..masih rayekan..hehe..arini xtau nak wat keje pe..mood raye lagi kot..huhu.. ermm nak stolimoli pglmn pertma aku g umh en love aku..hehe @ amirul amin bin alladad.. erm 17 hb aritu aku gerak pagi g kl..naik bas..sanggop tu..gerak kol 9..smpai lbh kurg kol12 lbh..yg aku hangeeen..die bleh plak amik aku nek moto..kire pestime aku naik moto kat bando kl..huh takot gilo..keto banyak,lori pon banyak..tapi aku relex jer..wat cam dah biase..haha padahal dok atas moto terkangkang smpai sakit pinggang..huhuu..dr bkt jalil ktrg g makan kat kfc~ sri hartamas..then g tgk wayang kat area selayang..aku pon xtau pe name mall tu,yg pasti mall tu xramai org..dlm wayng tu pon bleh dikire bape ramai umat..hahah..pe laaaa..ktrg tgk cite ~ back up plan..layannn..ermm pastu terus gerak blik umh en love aku..huhu..seram + excted + takot + malu...ermm sume perasaan ade time tu..wat pertma kali gak jmpe mama die...arghh malu gile..hehehee... mlm tu g mkn..pusing punyer pusing last2 makan kat area umh die gak..pe laa...pas mkn blik...dok bebual ngan adik2 die..mlm tido..sok pagi2 dah gerak..b4 balik g umh mak angkat die..lagi sekali malu xterkate..layaaann jugak..pastu gerak lik sgtmt..die anto smpai bkt jalil..kali ni naik kete..wooo sesak aku lau naik moto gak..hehee..kol 11 gerak..ermmm sedihnyer tingglkn en love aku..hahah ape kan daye..dah sorang johor..sorang selangor..adoiii... pasni bile la dpt jumpe lagi.. ermm yg aku hangen...dah la bukan senag aku nak g jmpe die kat sane..sekali snap pon xde begambo ngan die..huishhhh..sengal kan..pe laaa...so xde kenangan ape2 pon g sane..so next time kene beringt..hehe amek gambo smpai lebam..haha.. ermm ..to en love~ thanks so much..smpai tersalah2 beli tiket..huhu terbaekk la...to mama en love~ hehhe macehh mak cik..to adik2 en love~ time kaceh gak bg pnjm katil n bilik utk bertedoh..ehhee... Ermm so bile plak turn u ol sume nak dtg palong..whahaa i tunngguu....i love u oll..thankss..


to en love~ love u more..


Wednesday, September 22, 2010

:: mood raye lagi ::

selamat ari raye..huhu..arini dah raye ke 13 kot...gaknyer la..mls nak kire..dlu time puase sebok kire bile nak raye..hehe..so mcmane raye korg?ok?best?byk dpt duet raye x?hehehe..
kite layan gambo raye eh...

mak n abah..pagi raye pertame..

pemandian berhemah..haha ..g beraye

ni tyme kat umah pektam..

ermm tinggal 2..anak abah yg lom kawen

b4 start famliy day @ umh limas dange

kat umh makngah kampong...nek moto ngan acun

sesuaaane mlm fmly day

ermm setakat ni dlu aku nak update..de keje perlu disttllkn..yeehaaa...dijempot sume2 kawan2ku beraye kat umh aku...kat pulai emas..nak dtg infoem jer..insylh ade ..hehheheheokeyy chow..

Tuesday, September 7, 2010

:: kad raye ::


Monday, September 6, 2010

:: buat bakal suami..ecehceh..suspen giler ::




Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seorang ist...eri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?
Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal…
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

Sunday, September 5, 2010

:: dah nak raye ::

yeay!!! arini kite semue dah sambot puase untuok hari yg ke 25..ade 24 hari lagi kite sume nak raye..yeay!! nak balik kampongggg yuhuuu~ nak men mercon..men bunge api..pastu pasang pelite..pehhh sonoknyerrr....abah kat palong tu mesti dah siap pasang pelite tu hehe..aku sangat seronok haha excited giler...
cuti aku start ari rabu dan seterusnyer..yeeehaaa! kali ni aku betol2 beraye laaa..baju sepasang pon xbeli lagi..kasot pon xde..handbag pon xde..tudong selai pon belom beli..huh sadisss gile..
elaun xmasok lagi..pehhh kalau la elaun dah masokkk.kan bestt gileee..satu angsaana aku shoping..ni x..lagi 2 hari nak raye baru laaa elaun nak masokk..puikkk tol..
ermmm ahri2 tengok org bershoping kat agsana tu..ade yg g ngan family,,ade yg g ngan kawan2..ade yg g sorg...dan yg paling wat aku jeles..ermm mereka sume shoping ngan pkwe n makwe mereka2...ermm pkwe aku kat mane?adehhhhhh heheh...membuatkan aku rindu!

ermm lagi 2 hari aku kene keje kat AKf ni..xsabo rasenyer....pasni dah xde kaitan dah..hoooreyy!
pasni mesti aku rindu kat maklong,ika,kira..ermmmm :'(...

kiri tu ika...yg ayu tu "maklong"...


ngan kira...

tetibe rase ngantok plak..xdpat nak upload byk gambo..esok2 ok...mate pedihh..daaa..selamat berpuase...