Followers

Search This Blog

Friday, March 29, 2013

:: Jubah..kate Jumaat :) ::

Salam Jumaat..Jumaat dah..waaahh kejapnye mase berlalu..huhu..
yeay,arini g keje pkai jubah baru..malam tadi beli kat Tesco Plentong..
Mlm td tido umah abah (atok) ..yg bestnye memang xbawak baju ape pon..so memang pening la nak g kje eso(arini) pkai bju ape plakk kan..

Last2 ajak ajah g Tesco.beli baju..budget nak beli yg rm50 kebawah saje..huhu..last2 terbekenan dekat jubah ni plak :))

kengkadang perut nampak bam bam..kadang2 x pulak :P


lawo kan..ceehh :p..

Hehe..jubah ni selesa sangat2.rm79..pastu konon2 bile dah mintak tawar..dapat la harga rm 70..ok la..selesa pon selesa.sbb kain cotton..so terus je beli..b4 tu dah try size s..memandangkan ade si comel kat dalam ni..so mak die pon terpaksa amek size M...demi keselesaanmu sayang  :)..

Plan gaji Mac ni nak beli lg jubah n..hehe,walaupon ramai yg ckp dapat pkai kejap je sbb,nnti perot makin lame makin besor,..huhu ala xkesah la..pas pegnen bleh pkai jugak..then diorg ckp susah nnti nak susukan baby..insyaallah boleh..sebab atas tu ada butang sampai paras bawah dada..
xpelah..xkire mmbazir pon...kan kan kan..:)

-------------------------------------------------------------

tadi BBM kat suami tunjuk baju ni..die ckp lawa..
eleh,berani la ckp xlawa..xnak kawan nnti bru tau..huhuhu..
tanye suami..nampak kurus ke gemuk?suami ckp,kurus lg :)

ooyess :P..


Babai :)

Tuesday, March 26, 2013

:: Bump bump :)) ::


Pejam celik pejam celik dah masok minggu terahkir bulan 3..sungguh kejap mase berlalu..huhu..baby dalam ni pon dah membesar..huhu...


Tengok ni..hehe baby sedang membesar dalam perut mak..:')...arini pagi2 baby n mak dah mkn nasi..sedap..kenyang baby mak ni yer..

Ubat pon da makan..cume baby mak ni rindu kat abah die..baru 2hari xjumpe.tapi tersangat la rindu..huhu..asik tgk gmbar abah die je..huhu..

Macamni la bile duduk berjauhan ngan suami.hati ni selalu sgt tacing-tacing...hukhuk..xleh la org marah sikit,mule la nak melalak je..mule la air mata bertakong..hukhukhuk...

Weekend aritu jumpe pon dua hari 2 malam je..hhuhu..ala dah name pon weekend kan..xkan seminggu plak..aiseh..

Mase dalam kete balik dari pontian (kazen suami kawen)..tetibe je aku rase sebak sangat nak bagi suami balik kl..huhu nape ni..nape ni..xsuke la situasi macam ni..erhh..terus je kepale lentok kat bahu suami..terus je meleleh air mate ni..pastu plak kat radio  TETIBE kan lagu Ct norhaliza - Aku cinta Padamu...haha...siot betol..si suami pon ntah nape dengki ke ape ke xtau la,die pon menyanyi dlm kete..huhu...

Tibe kat traffic lligtht benti lampu merah.suami usap perut..huhu..sambil cakap " baby jaga mak ea,jangan bagi mak nangis, jangan bagi mak sedih "

Haaaaaaa...mase tu tuhan je yg tau..Aku tekop muke pkai tudung,menangis aku bawah tudung hahaha..sumpah sedih tau :'(

Bile suami tanye nape nangis,aku xjawab..aku nangis lg ade la..huuhu...sampai je umah,suami siap2 mandi nak balik kl..baring jap..suami usap perut lagi..ulang lg bende yg sama..

" baby jaga mak ea,jangan bagi mak nangis, jangan bagi mak sedih "

Aku terus amek bantal tekop muke..haha suami cepat2 tarik bantal..haha dengki.!...nape suke wat ayat aku tacing-tacing camtu...xbaik tau..huhuhu..

Xlama lepakngan suami dlm bilik,terus suami nak balik kl..jam pon dah kol 6.30 ptg.sian plak die kalau balik lmbt nnti smpai kl lambat,esok nak kje pulak..dah la drive sorg2..
ermm mase hantar suami kat kete,hati ni xtau nak ckp ape dah..cover2..xnak bg air mate kluor..huhuh..salam pelok suami..ermmm xbape saat suami dah hilang dari pandangan mata..huhuuhukk..

Cepat2 masok bilik,tau buat ape??..haha tekop muke kat bantal,nangis :'(((....

hahaha..xsenonoh betol perangai mak buyong ni..hehehe..2miggu lagi insyaalllah kite jumpe ea sayang...baby ni dah start rindu kat abah die..ermm...mak die lagi super duper rinduu :p


Camni la bile duduk jauh2..yg sane rindu sini..yg sini rindu sana..alahai.xsabarnye nak duduk sama2..nak masakkan suami,nak basuh baju suami,nak jaga semua2nye utk suami...aduhhh sungguh xsabar..

Ya, Allah..permudahkan urusan kami..permudahkan perjalanan hidup kami..Sesungguhnya kau Maha Mengetahui,Maha pemurah...








Friday, March 22, 2013

:: FOR YOU SUAMI ::

TERUS JE AKU FOWARD KAT SUAMI..HAHA

 



RINDUU SANGAT..MLM OR PG ESOK KITE JUMPE EA SYG,BABY NI PON DAH RINDU SGT DGN BAPA DIE...

Thursday, March 21, 2013

:: Pitam @jusco...wuuuuwuu ::

Erk alhahamdulillah :))

kenyang..baru pas makan..lunch..arini delivery je terus ke opis..Dominos Spagethi , Bread stick dengan Onion Ring cheese..yang sebenornya nak makan spagethi je,tapi disebabkan kalau delivery kene over then rm20..so terpaksa la amek side order yg lain...perot pon berdengdang la hhehehe..

hari ni jugak banyak keje,sbb smlm cuti..cuti tibe2 ye..sbb xlarat nak g keje,,boleh camtu..hehe eh boleh la..
huhu..

Ni nak citer ni, hari selase aritu,dari pagi aku rase xsedap badan..dalam erti kate lain..MABUK..huhuh yer.walaupon kandungan dah usia 4bulan lebih,tapi still mabuk2 ni ade dalam badan ni..hukhukhukk...
sian kan..suami jauh ..huhu nak xnak,layan sorang2 je..huhuhu..

ok sambung cite balik,pagi tu memang rase xsedap badan..patotnye kene settlekan claim budak2 ni,patotnye kne g bank..ni x..suruh angah g bank kuorkan claim budak2 ni..aku dok opis je..baringggggg :(...

dah pukol 3 camtu aku bangun sbb kne antar n buat surat kat customer..gagah aku buat..eh gagah ke gigih ea?hahaha...lantak...aku siap je buat surat,tup tup ade customer dtg amek surat tu...
pas diorg balik je aku rase cam nak g jusco jap,mase tu badan dah rase kurang sikit..dah boleh kalau nak drve ni..so gagahkan diri bawak diri g jusco yg xbape jauh dari opis..3minit je.tapi harus la drive..huhu...
smpai2 je jusco..terus cari brg..beli handbag u :)..hehehe..pastu cari barang nak buat cornflakes madu..erm dalam tekak je dah ni...dah cari barang sume...g kat kauter...nak bayar....

mase nak bayar tuuu..........

haaaa.mase nak bayar tu tetibe aku rase mmg xsedap badan betol..kepale dah pusing2..and xsabar nak bayar n bla amsok kete...mase tu rase memamng nak pitam sangat dah...dah risau dah,camane la kalau pitam...tibe turn aku bayar,aku pon bagi la kad jusco..pastu je.....



aku xsedar diri dah...sador2 je aku dah ade kat lantai...Ya Allah,mase tu sedor terus bangun berdiri,then dengar budak2 cashier tanya "akak okey x" aku jawab ok,bayar terus bla...bepeluh aku...terus jalan laju g kat kete..coool down dalam kete...

Ya Allaah mengigil aku dok dalam kete,terus drve balik opis..masok opis xde org..terus call suami.nangis2 n gigil nak ckp...xsangka...boleh pitam camtu n dengan xde sape2 teman...Ya Allah,jauhkanlah bende ni berulang lagi...jatuh terduduk kot mase kat cashier tu...ya allah risaunye aku ngan kandungan ni..balik keje tu balik umah terus,pas magrib suh akak ipor teman n bawak g klinik..mmg xlarat nak drive sndri..

Doc kate Darah rendah....fuhhhh...doc ckp macam2...pesan mcm2.n bagi susu..bagi calcium.bagi vitamin...mase tu pon rase melayang tau...ya allah,memang masok bilik,nangis sorg2..huhuh terkenangkan suami yg jauh..huhuu...

pas makan ubat terus tido...............................................................

---------------------------------------------------------------------

semalam patotnye ade appoiment ngan doc gov kat klinik tmn u..gigeh bangun pagi,siap2 g klinik..g petrol pam dulu.pastu terus menuju ke klinik tmn u....belom pon sampai utm..dah patah balik.sbb memang rase kepale pusing2..n xlarat nak teruskan perjalanna..takot nnti pitam lagi...lagi susahkan...

sampai umah je.terus makan..makan ubat..pastu tido..rehat...x g keje pon.......
tapi seharian kepale n badan melayang2 lagi...kakk ipor pulak sblom g skolah masakkan kerang rebus..memang tu jela aku melantak...


ok,tetibe tengah sedap buat entri.ade3 keje datang ...alahaiii xleh tgk org senang sikit...

ok babai...doakan aku n baby dalam kandungan ni sihat walafiat yer :))




Thursday, March 14, 2013

:: kuih vadei please ::



Bismillahirahmannirahim...fuh kanan..fuh kiri..

ok line clear nak update blog :p

pagi ni rase mcm malas sangat nak keje la, rase nak balik je..malas dah nak ngadap pc ni..sumpah malas!..ape nak ajdik ni..aiyoo~

tekak ni xnak mkn palk,pg tadi beli roti telur..biase laju je nak mkn..ni x..biarkan smpai sejuk baru la paksa makan...ishh..

ok skrg ni gh mengidam nak makan kuih vadei..peh peh..sedap :P


sedapnye,lagi2 kalau dpt yg banyak cili..umpph..sumpah mama lalu pon xnampak..hehe..
lame sangat xmakan kuih ni..ade sape2 rajin nak buat utk aku x?..oh peliss :P


Wednesday, March 13, 2013

:: suami ku,,,bacalah :) ::

Info berguna untuk suami tersayang!
1. Melakukan banyak amalan sunat
Perkara-perkara yang perlu diamalkan oleh suami ketika isteri mengandung ialah suami hendaklah banyak bertaubat kepada Allah SWT.  Suami hendaklah rajin mengerjakan solah berjemaah dan rajin menghadiri majlis-majlis ilmu. Perbanyakan membaca Al-Quran dan mengharapkan agar anak yang ada dalam kandungan isteri akan memahami keinginan baik yang terkandung dalam Al-Quran tersebut.
Lebihkan membaca surah Al Fatihah, Luqman, Yasin, Yusuf, Surah An Nahl ayat 78, surah Al A’raf ayat 189 dan ayat Kursi. Selain itu, suami juga digalakkan berpuasa sunat, pada hari Isnin dan Khamis. Suami hedaklah kerap solat sunat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.
2. Kongsi Maklumat Kehamilan
Kehamilan membawa perubahan kepada isteri, baik secara fizikal ataupun emosi. Isteri yang dahulunya lincah dan segar, akan mula mudah penat, pening dan muntah-muntah. Sikapnya juga semakin sensitif, mudah menangis dan marah walaupun untuk perkara yang anda rasakan tidak perlu. Kepada lelaki, anda jangan sekali-kali bingung dengan perubahan ini. Ini kerana ia merupakan sesuatu yang normal dan kebanyakan wanita hamil akan melaluinya.
Walaupun berlaku perubahan pada isteri anda, itu tidak bermakna anda tidak boleh banyak membantu. Sebagai seorang suami yang memahami, carilah sebanyak mungkin info tentang perubahan fizikal dan emosi yang dialami oleh isteri. Selepas itu, cuba kongsi pengetahuan anda dengannya. Dia pasti teruja dengan apa yang anda ketahui. Perhatikan juga perkembangan kehamilan isteri anda, misalnya mendengar denyut nadi dan merasai pergerakan-pergerakan yang dilakukan oleh bayi.
3. Jaga Pemakanan Isteri
Ramai suami yang mengabaikan aspek ini apabila isteri hamil dengan alasan si isteri tahu apa yang terbaik untuk diri mereka. Tanggapan ini salah kerana seiring dengan perubahan tubuhnya, wanita hamil juga memerlukan beberapa zat tertentu mengikut peringkat kehamilannya. Sebagai suami yang prihatin, pastikan isteri anda menjaga pemakanannya dengan kesihatan janin dan dirinya.
Jika mempunyai masa, apa salahnya luangkan masa untuk menemani isteri menjamu selera atau makan bersama-sama dengannya. Anda juga jangan kedekut untuk berbelanja lebih untuk membelikan makanan berkhasiat untuk isteri. Tidak hanya soal pemakanan, isteri juga memerlukan masa rehat yang mencukupi agar pembesaran janin tidak terganggu. Ketika inilah suami perlu lebih ringan tulang membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah. Sikap anda yang sebegini, pasti membuatkan isteri terharu dan bertambah menghormati anda sebagai seorang suami.
4. Menjaga Perasaan Isteri
Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat. Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.
Apabila berlaku perselisihan faham, selesaikan dahulu  sebelum masuk tidur. Yang paling penting, jangan mudah mengeluarkan perkataan talaq kepada isteri.
5. Memahami Pengorbanan Isteri
Mengandung merupakan beban dan tekanan terhadap wanita. Dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepan darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. Wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi.
Waktu pantang dan selepas kelahiran, bayi juga dapat menimbul kan tekanan jiwa dan emosi isteri kerana ia harus menyusu dan membersihkan bayi antara 2-3 jam setiap malam. Suami yang baik akan berusaha mengurangi beban isteri dan turut menjaga bayi di waktu malam. Begitu seterusnya perhatian dan tanggungjawab suami terhadap isteri itu berterusan, semenjak hamil sehinggalah menjaga anak adalah pekerjaan yang harus dibantu oleh suami agar isteri dapat merasakan kebahagiaan dan keringanan dalam menjalankan tanggung- jawab yang berat itu.
6. Hindari Stress
Sewaktu hamil, jangan sekali-kali memberikan tekanan kepada isteri. Anda sebagai suami perlu mengelakkan isteri daripada berdepan dengan sebarang masalah. Jika boleh, anda cuba selesaikan masalah yang dihadapi tanpa memberitahu isteri. Jika terpaksa, beritahu isteri dengan cara yang paling santai agar isteri tidak terkejut mendengarnya.
Selain itu, jangan sekali-kali membenci perubahan bentuk tubuh isteri. Sebaliknya kagumi bentuk tubuhnya dan katakan isteri anda kelihatan lebih seksi ketika hamil. Kata-kata anda mampu menenangkan hatinya dan mengelakkannya tertekan memikirkan anda mungkin mencari wanita lain yang lebih seksi di luar sana.
7. Temani Isteri Berjumpa Doktor
Kesudian anda menemani isteri untuk bertemu dengan doktor bagi mendapatkan rawatan memberikan makna yang cukup besar kepada isteri. Isteri akan berasa diri mereka disayangi dan dihargai. Ia juga menandakan seseorang suami itu prihatin dan menyanyangi isteri serta anak yang dikandungnya itu. Namun ada juga suami yang mengambil mudah tentang perkara ini.
Mereka sanggup membiarkan isteri yang sarat hamil memandu sendiri atau menaiki bas untuk mendapatkan rawatan di klinik. Emosi isteri pastinya akan terganggu apabila melihat wanita lain ditemani suami masing-masing ketika mendapatkan rawatan. Situasi ini sangat tidak sesuai buat isteri dan sebagai suami yang yang bertanggungjawab, anda perlu mengelakkan perkara ini daripada berlaku. Berikan isteri anda semangat dan sentiasa menemaninya sewaktu susah mahupun senang.
8. Berada Di Sisi Apabila Isteri Bersalin
Suami yang soleh akan turut merasakan penderitaan isterinya walaupun tidak secara langsung. Suami harus banyak terlibat dalam proses jagaan kehamilan, kelahiran bayi dan perhatian terhadapisteri. Suami hendaklah memberi motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan bersabar, di samping itu suami harus banyakkan berdoa dan beristigfar dan selawat. Dengan cara ini perasaan isteri akan menjadi tenang dan mudah bersalin. tika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut,
” La ila ha illa anta subha naka inni kun tu minadzolimin “
Maksudnya
” Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim. “

Monday, March 11, 2013

:: Sorang aje la...huhu bapak.sokmo nak twin ::

Morning...huargghhh Isnin ok..
Ini bermakne,diri yg xbape nak kuat ni dah ade kat jb..hukhukkk...
semalam petang balik dr kl-jb..sob sob sob..
mase salam ngan suami tu ,dalam hati tuhan je yg tau,betape sedihnye hati...
macam org putus cinte..hehehe..

pasni 2minggu lg baru jumpe..
huhu baby mesti rindu kat bapak die ni..hehe..
sabar ye sayang.
mak baby ari2 bbm ngan bapak..ari2 jugak nak bapak call ye..hehe

Jumaat petang aritu halfday,semata2 nak balik Kl awal..n xlarat rasenye nak balik
petang balik kje,then sampai kl sah sah malam..
huarghh..

Lame betol xjumpe suami..betol lame..dekat sebulan..pehh..
boleh ditahan rindu ni..sian baby rindu gilak kat bapak dia..
sampai2 je terus baby buat hal ye,tarik2 perut mak..
sampai mak nak mkn pon xbleh..
terpakse makan buat alas perut.pastu bapak la sambung makankan mak punye..huhu..

yes,pagi sabtu yg indah :)))
bangun pg,xbuat bekpes pon utk suami,sbb xlarat nak bangun..
bangun2,mandi je terus g klinik..
ye,Scan baby mak n bapak :)
Mama n yui ckp suh scan nanti2 je,sbb awal lg..nnti xsuprise la jantina..hehe..
xpe,bapak n mak lebih excited nak tau bape org ade dlm perut mak..hehe..
belom nak tau lg gender ape,kan syg :))

Dalam bilik scan..huaa..sempat lg nak ber peace2 ngan bapak baby sementara tggu doc..huhu..sumpah Cuak!

yeay,anak mak,anak bapak..sorang aje laa..xde pon dua hehee

fuhh..camtu rupenye scan ek..hjehe..sumpah terruja ok..sumpah teruja..
sepanjang mase doc scan tu..mak n bapak baby asik senyum n kihkihkihkih saje..haha
xleh bla ayat bapak baby...

Doc : ha tu nampak kepalo baby..besor doh baby..baby sihat
Suami : hehe,sorang ke docter..
Doc : ha la..sore jo..huh bapak sokmo nak kemba..haha susoh jaga..
Suami : haha..betul docter ye..mane kepale die die doc..
doc : ha ni ha...sambil tunjuk screen..

mase scan n cite2 pasal due n ape sume..dekat 10minit..suami aku manjang menyegih jer huhu
Alhamdulillah..syukur ya allah....
xleh bla betol suami aku ni...
nak jugak kembor..

Doc : ok,sblom saye tutop scan ni ado nak tanye ape?
Aku : saya mcm ade rase bende tarik2 dekat atas perut (bawah tetek) la doc..
Doc : huh itu normal la,baby nak besar,carik ruang..xyah risau..
Aku : hehehe,,normal ye doc..
Suami : memang Sorang ea doc.xde lagi ea..hehe
Doc : sokmo nak kembor la bapak ni..
hahahahaha

adei,sorang je la syg..mane ade kembor2..hehehe
Alhamdulillah baby sihat...
kalau ikot due klinik gov..23.0g0s 2013
kalau ikot due doc swasta yg 1st checkup...31 Ogos 2013
tapi doc ni habaq.kepale baby due 21 ogos 2013..kaki ulak 22 ogos 2013..n doc ckp,,betol la due awak 23.8,2013,,insyaalllah..

fuhhhh...bulan 8 yer..dup dap dup dap hati omak ekau ni baby..
kecut perut..

pas scan,terus balik..carik makan dlu..sbb belom bekpes lg..last2 suami nak mkn kfc..ok layan je...aku xnak mkn ayam..so suami belikan wedges.coslow beso.mash potato beso..ini perli ke ape ni..huhuh..

tgahri dok melepak kat umah je...ya ampon.panas teriknye..nak tido pon xselesa..tengok hindustan..dengan suami,yui n mama..pas habis hindustan g sogo,g berempat..balik magrib..pas isyak plak g umah ma ginum..mak angkat family suami..ade makan2..lastweek knduri kawen xdpt dtg..huhu.ni makan2..on jee :))

balik umah,tido :))
yeke tido?? hehehee..
goodnite suami...

huarghhhhh..esok dah balik jb...adeiii

-----------------------------------------------------------------------------


 

Thursday, March 7, 2013

:: Rindu Seorang zaujah ::

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM... ESOK KITA KETEMU YA SYG..HIKHIKHIK 



DAH LAME SGT THN RINDU..DEKAT SEBULAN XJUMPE..INILAH NASIBKU..:') 

I LOVE YOU..SO MUCH..

Tuesday, March 5, 2013

:: Doa Kami Iringi wira Malaysia ::


Bismillahirahmannirahim...




Berjuanglah wira2 negara...
Doa kami Rakyat Malaysia sentaiase bersama Kalian..

Ya, Alllah..kau selamatkanlah bumi Malaysia..

Amin...


---------------------------------------------------------

tiap kali tengok tv,tiap kali bace berita.menangis2 .........
macamane perasaan keluarga mereka..
ya Alllah :'(