Followers

Search This Blog

Friday, September 24, 2010

:: petue ::

ni pon aku copy paste kat mane pon aku lupe..untok renungan kite bersame..hehe try2 la yer...
insyalah dengan izinnyerr...

petua atasi kegemukan

bagi mereka yang mengalami masalah kegemukan, boleh cuba petua ini untuk mengurangkan berat badan anda..

~~buah pinang muda yang lembut dibelah dua dan dicuci sebersihnya.

rebus hingga mendidih.

biarkan air rebusan pinang td sejuk sebelum di minum

kesannya anda akan lebih mudah membuang air besar dan lemak di dalam perut akan keluar..

:: petue menghilangkan bau kaki::


mslh kaki berbau ini sering dialami oleh lelaki kerana lelaki selalu memakai kasut yang bertutup.. pernah tak anda bukak kasut dan baunya merebak ke 1 dunia hinggakan lipas yg lalu kat sebelah pon boleh pengsan?? jika ya cuba la petua ini :

1)ambil limau nipis, potong dan gosokkan pada kaki setiap ptg lpas tanggalkan kasut..

2)kerap menukar stokin.. kalau boleh stokin tu tukar la setiap ari.. jangan la pakai stokin yang sama sebulan.. mau pengsan oo klu anda bukak kasut...

3)pakai kasut yang mempunyai pengudaraan yang bagus supaya kaki boleh bernafas..bukan kite je nk bernafas..kaki pon nak bernafas jugak..

hindari bau mulut ketika berpuasa

pejam celik pejam celik dah seminggu kite berpuasa kan.. rasanya perut kite pon dah makin serasi dengan keadaan berlapar di siang ari, betul tak...

mulut bau kurang enak kerana berpuasa adalah perkara biasa. tapi kita boleh elakkan mulut kite dari berbau jika kita kurang selesa dengan keadaan ini..

mari kita amalkan :

1)elakkan makan makanan yg berbau ketika sahur seperti petai, jering, bawang merah dan lain2.

2)minum air kosong banyak2 selepas bersahur

3)kumur dengan menggunakan air rebusan daun sireh kerana ia berfungsi sebagai antibakteria penyebab bau mulut..

Petua cirit birit


anda selalu terkene cirit birit? salah makan? selalu ulang alik ke toilet?? perut memulas-mulas??

ape kata cube petue ini :
ambil sudu.. dan sunquick..

tuangkan sunquick ke atas sudu itu..

sudu besar ok..

makan sunquick tu

tidak perlu bancuh bersama-sama air ok..

:: petua mudah bangun pagi ::

kebanyakan daripada kita tidak kira lelaki atau perempuan sangat liat nak bangun pagi kan.. sama ada yang masih belajar ataupun sudah bekerja. jadi mari kita share beberapa petua untuk mudah bangun pagi :

1)bangun dan lihat sesuatu yang bewarna
ketika mata dibuka dan melihat sesuatu yang bewarna, hormon adrenalin akan terpacul yang mana boleh menggandakan kemampuan fizik seolah-olah kita telah meminum air tongkat ali dan kacip fatimah yang mengandungi ramuan mujarab.salah satu tips gunakan warna oren, hijau dan merah pada bantal.

2)berhenti menekan kekunci "snooze" pada alarm setiap kali alarm berbunyi.
ini kerana otak telah set bahawa alarm akan berbunyi beberapa minit lagi,so stop push the button :)

3)beri sedikit urutan pada wajah
urutan pada wajah boleh meningkatkan peredaran darah dan mempercepatkan proses bangun tidur..lakukan urutan dari atas kening, pipi dan ke arah dagu sehingga keseluruh bahagian muka.

4)sebelum tidur, tepuk pada bantal dan selawat 3kali. insyaAllah senang bangun pada keesokan hari..

Petua mata terkena cili

Mesti ada yang pernah mata termasuk cili kan?terutama masa tengah menumbuk cili...apa cara yang anda gunakan untuk melegakan 'kepedasan' mata tu?Ha, ni ada satu petua..kalau mata yang termasuk cili tu ialah mata belah kiri, cepat-cepat pergi toilet & lalukan air pada ibu jari kaki belah kanan sampai mata tu lega..kalau mata belah kanan pulak yang termasuk cili, lalukan ibu jari kaki belah kiri..InsyaAllah..cubalah ek!

petua atasi mata pedih semasa potong bawang

mate pedih semasa potong bawang?
arghh tidak!!!..
xsuke mate pedih mase potong bawang even pkai spek...
cara atasinye??


semasa potong bawang tu.. kunyah chewing gum.. xkisah la perasa ape pon..

selamat mencuba.. :)


0 komen lagi: