Followers

Search This Blog

Friday, November 15, 2013

:: I'm Not chubby, its all muscle ::

Morning...2bulan 15 hari dah #alfianzillqayyim membesar bagaikan juara la anak mama ni..hihi





tomeynyee anak mama ni...geram lah..syg alfian sgt2 tau..
sekarang dah besar banyak ragamnye...
manje sgt kan..huhu..
Alhamdulillah Alfian fully Breastfeed..
slalu berdoa supaya dpt bf alfian smpai 2 tahun...

Thursday, November 14, 2013

:: Muke abah,Muke Alfian ::

Alhamdulillah...yela semua org ckp muke #alfianzillqayyim 100% mcm muke abah n arwah atok die....nnti anak gegurl ikot muke mama pulak kehkehkeh 


Thursday, October 31, 2013

:: Alfian Zill Qayyim, 2bulan ::

Saturday, October 12, 2013

:: Pengalaman bersalin Part 2 ::

ermm sambong balik entry yg lepas..haha lame gile nak tggu sambong..

hari ke2 kat ward..doc pagi2 bute pukul 6.30 dah masokkan ubat pakse bersalin..ubat pertama..
siang tu jalan2 kat wad..sakit sikit2..doc tye nak ubat thn sakit x..aku ckp xperlu..boleh ditahan lg sakit ni..tghari doc check jalan...selok lagi..errr..jalan bru bukak 2cm...aduii nape lambat sgt ni..jalan..baring.makan.tido..waktu melawat suami mmg ade...xwaktu mlwt pon aku suruh masok jugak..haha sebab aku kan mengade2...

petang tgh lepak2 atas katil...diulangi..lepak haha..tetibe kain basah..mase tu mmg pkai padpon..habis basah lencun pad n kain hospital bagi tu..2x aku tekan loceng panggiul nurse .aku bgtau kain aku basah..die ckp suh pastikan air ketuban tu warna ape..kot2 aku slh kekan...

sib baik aku bijak..aku simpan pad yg 1st tu...simpan masok pestik...senang nak tinjuk kat doc...
kol 6.30 doc dtg cek...doc india ckp maybe air ketuban dah pecah n baby dah berak..so diorg tinggalkan aku lgi...kol 8 doc shift malam plak check..aku tnjuk la pad aku..tadi pon aku dah tnjuk..then doc tu rujuk senior doc ...sah..hantar labour room sekarang...OMG....terus naik darah gemuruh hahaha...sib baik suami xbalik lg time tu..even waktu melawat dah habis dah..heheh...

tunggu punye tunggu...dekat kol 10 baruuu la ditolaknye aku masok labour room..fuhh mase tu tuhan je tau betapa aku mengelabah takot hahha..aku xbagi suami balik..lagipon mmg suami boleh masok..so xkesah sgt..sebelom diorg buat ape2,,diorg suruh aku salin baju lain..pastu kencing siap2..diorg xbagi dah bangun2 nak kencing bagai....oo baru aku tau,diorg ade pasang alat utk kencing ek..kalau nak berak guano??....malam tu dlm kol 11 doc masok ubat ke3..ape org kate? enduce..induce?? ha entah la..lebih kurg camtu la bunyik die..macam masok ubat air tu..yg salur tggi tu..masok 2..ubat n air..pastu ade sorg nurse ni tanya..nak ubat tahan sakit x..aku ckp la xnak..
pastu fikr balik,aku ni mmg jenis xtahan sakit..nnti mule la nak pitam ke ape ke kan...

so mintak la ubat thn sakit....epidural ea...huh kalau aku tau ubat thn sakit tu epidural..xdenye aku nak....sebab sakit same jeee hahha...lepas masok ubat tu aku terlelap..mase tu aku suh laki aku g makan dlu..balik umah mandi2 dlu...mase tu jam dah kol 11.30mlm...aku pon terlelap kejap..sado2 aku dah mamai..rase mcm nak pitam...ha mase tu jugak laaaaaaaa dah mule aku mengerang kesakitan..haha...mule2 10 minit sekali.,.pastu 5minit sekali......tahan2...xnangis tau...mengerang je la aku atas katil..siap masok oksigen lg sebab aku rase nak pitam...sakit jgn ckp ar..aku siap mntak oprate ko tau..hahha...suami aku kejap2 masok tgk aku...kang die xsmpai ht tgk aku?(ceh) die kluar...

sampai la pukul 6 pagi..suami ckp die nak g subuh....aku pon iyekan je la..aku xheran dah mase tu..yg aku herankan..kenapaaaaa sgt nak mampuii..hahhaa....sakit woo sumpah xtipu..kol 6.30 je aku rase mcm nak berak..aku panggil nurse...nurse plak nak tggu doc ...org depan bilik aku kot nak bersalin..hahah terjerit2..huhu aku pon mase tu nak berak sgt2..tahan punye tahan..kol7 doc dtg check..pastu die ckp dah 10cm...aku ckp aku nak berak..die ckp teran je..aku pon sekuat daya aku teran...mase tu nurse tgh sebok sediakan gunting lah apelah perkakas untuk aku bersalin sbb alku dah 10cm..so bile2 mase je kan...

aku pon berak la...2x aku teran ..alhamdulilah keluar jugak..ingtkan pas berak tu ok la lege la..rupenye x..same je...pastu aku xtau dah ape yg nak kluar..baby ke tahi ke..sbb sakit same..
nurse bersihkan tempt tahi aku tu..habis je nurse bersihkan aku dgr doc panggil laki aku...mase tu aku mmg dah lupe kat laki aku..aku xde suruh pon doc panggil...sbb mase tu aku fkr nak cptt je..kol 7.20 suami masok..mase tu aku rase nak terannnn sgt..aku pgg tangan suami aku..aku pgg tangan nurse..haha mase tu siap nurse ckp jgn pgg tgn sya,pgg kaki..aku sambil ketawa aku ckpxsmapaii...haha pastu so aku pon teran..teran sekali xlepas...2x baru kluar baby..Alhamdulilalllahh....

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh...xlekang perkataan Alhamdulilalllahh tu dr bibir aku...syukur Ya Allah...rase lege selega2nye...nurse tunjuk anak laki ke pompuan.....yes BOY...AMIRUL junior la hahaha...lepas potong tali pusat nurse letak atas dada...ya allah mase tu Tuhan je tau betapa nikmatnyeeeeee...suami azankan n iqamatkan..pastu baby di bawa keluar utk dimandikan..so aku pon sambong jahit bukaaan...

Dah habis jahit,kene hntr pi wad...Alhamdulillah....petang tu dah boleh keluar...Alhamdulillah sgt2....syukur..

Eh boleh habis entri camni je kan...sebab kesian entri ni...asik duduk kat draft je hahhaa...
okey...see ya 

Thursday, October 10, 2013

:: Pengalaman Bersalin..part 1 ::

Bismillahirahmannirahimm...
harap sangat dapat menyiapkan entri ni arini jugak..huhu..
ni semua utk alfian bace dah besar nanti...biar die tau camane mama lahirkan die hehehe..

Acctly due date sepatutnye alfian aritu 23 ogos 2013...tapi alfian xkluar time due tu..hehe...mase wat check up 23 ogos tu..doc suh dtg lagi minggu depan..28 ogos utk next checkup..mase tu mama dah 40minggu dah...

nak dijadikan ceritaaa...
pagi2 subuh 28 ogos ...bangun kol 6setengah..tetibe je ade rase air keluar..make hairanlahh...terus g toilet..mase nak g toilet terserempak ngan MIL nak pi opis..n bgtau MIL yg ade air kluar..then MIL ckp suh g klinik...dan2 jugak mase dalam toilet tu,ade laaaaa setitik darah warne perang2 keluar ikut arus air..huhu SAH..tanda dah kluar..even xtau lg tu air ape n darah titik ape tu..haha...

terus masok bilik bgtau abah..abah cuak..terus mandi..aku pon mani..sempat lagi buat sarapan..telur separuh masak..hehe..SIL plak b4 g kije buat lasagna..so mmg xde selra nak mkn sbb cuakk punya pasal..tapi abah tetap selera...habis jugak separuh lasagna tu..sedapp...then lg separuh mama bawak g spital..dalam kol 8camtu sampai la sepital selayang,yang xsmpai 15minit pon dr umah mil..huhu..

sampai2 je xramai org..terus disuruh ganti kain batik..then masok bilik cek up...huhu cuaknye,takotnye,,sib baik nurse,doc,sister baik2 belaka...sek darah,cek tekanan darah...pastu cek laluan...OMG agak mcmni ke yg org ckp "cek laluan,cek laluan" traumaaaa ok smpai skrg huhu..doc ckp laluan baru 1cm..n doc khabaq tu bukan air ketuban tadi tu..ahha sudah...
tapi doc suh tahan wad sbb dah overdue date..hamekkk....so admit ward la kan dipendekkan cite..huhu..masok ward 5B..katil no 1..abah amekkan 2nd class..so dlm bilika de 4 org..2toilet..ok selesa sgt..

masok ward dlm kol 4 cmtu..setting2 barang n sesuaikan diri dok ward hehe...abah pon mintakbalik jap,nak mkn,nak mandi...n beli roti biskot...aissss lau ingt balik rase nak nngis je..yela..sebak rase...sedih pon ye kne tgl kat ward..menangis la jugak dok dlm wad tu..

mlm doc cek laluan..masih belom bukak lg..still 1cm...mlm tu tido begenang airmata..fuhhh....
time tu rindddddduuuuu dekat suami xyah ckp la...lg sakit rindu dr sakit nak besalin kononyer hahaa..alhamdulillah mlm tu boleh tido.cume ade la tersedar nurse cek tekanan darah n doc cek laluan kol 4pagi...euwwww serammm...

heeehuu..kite sambung part 2 plak nnti hehe

Friday, October 4, 2013

:: Mama...sekarang sudah jadik mama ::

salam..dekat 2bulan aku xjenguh belog ni..syukur ya allah atas anugerah xternilai nii..

 



syukur....

Monday, August 26, 2013

:: makan la selagi boleh makan hehe ::

Assalamualaikum...
woot woot..jumpe lg harini..
masih belom bersalin ke?
yer,belom huhuhuhu...
bile la baby mak ni nak kluar yer..
ramai ckp baby keluar 31 Ogos..hehehe..
kalau dah tuhan kate sekian,sekian..sekian...makanya,TERIMA SEADANYA kan..

Hehe...asalkan baby n mak baby selamat..yer dak..
erm baru pas solat zohor..arini mmg banyak berjalan n naik trun tangga..
caiyok lah..semoga mudah nak bersalin nnti..insyallah..
la ni asik mkn jer...huhu..tu yg baby pon sedap dok dlm perot gaknye.
makan sedap saje..mak baby pulak,asik makan,makan,makan...

Pagi tadi breakfast buat makaroni goreng sempoi...
main campak2 je..masak time abah baby tgh mandi..huhu.
memang sekejap je..


lepas abah baby g kije,mule la wat keje umah..kemas dapur,kemas bilik,basuh baju,sidai baju.sapu sampah..
masak nasi utk tghari,sediakan lauk utk tgahri..naik trun tangga bape kali tah arini..

Pas wat sume kije,mandi...mase tu dah kol 11..terasa lapar..pe lagi..dlm esbok mil mmg banyak stok2 segera ni..hotdog,finger chicken lah,nugetlah,chicken drumet lah,bahan2 seafood yg steamboatlah..sume ade..ckp je nak mkn ape..memang terbaik..
So,terus la goreng2 bende tu sume..hehe terus ngap...

Kol 12setengah lapar lagi..g dapor.masak sardin n sup sayur..perap ayam.tapi ayam ptg kang la baru bakar dlm magic pan...
kol 1.setengah makan nasi pulok..hehehe..bahagianye perot...

sambal sardin
sawi + cendawan masak air..
haaa...makan lagi kan..sedap sgt2..
pas makan berrrrrrpp...alahai tetibe je perut memmulas..ingtkan sakit perut nak bersalin..
Oh tidak...berry mcm org cirit birit..fuhh lege rase..
pas makan solat..pastu terus capai lappy..
Update belog..

heheheh...

ok,dah.see u.next entri..kalau belom bersalin kann ?:)

Sunday, August 25, 2013

:: Tunggu hari je nak bersalin ::

Assalamuyalaikum...selamat hari raya yg ke bape belas ye..huhu..
maaf,raye ni xamek port pon raye ke bape n ape2..

Tengahri tadi ikot suami g openhouse..
makan sedap..cayalah...sebab ade kerabu pucuk paku..omg omg..
duduk la cerok mane pon..makanna kampong tetap dihati hehhe..

Ape kessssss.???baby xmau kelaur lagi..huaaa...
EDD 23 ogos 2013..la ni dah 25 ogos..
bile la baby syg nak kluar  ni..
esok abah baby dah kije..makanya,amatlah risau kalau2 keluar tanda nak bersalin,then abah baby tande..
xmo xmo xmo ye baby...
kalau nak keluar,tggu abah balik dr kije yer..
nanti mak kamu ni gelabah semacam..ape pon xboleh..huhuhu

uolls,please doakan baby n mak baby selamat ye..
rabu ni 28 ogos ade sekali lg checkup..
pastu wallhualam..lau x keluar jugak,maybe,kene tahan wad...
oh gerunn...


pujuk baby,lau nak keluar..tggu abah baby ade kat umah..please baby yer...cayang kamu..sgt2...
hari2 kire pergerakan baby..huhihh...sehari mesti xkurang 10x..
tiap kali baby gerak2..oh mak baby pon kemain senyum meleret..hhhi//
pasni kalau baby dah kelauar,mak baby mesti rinduu saat baby gerak2..

ok,stop sini dlu.insyaallah esok lau xbersalin lagi..update blog lagi..huhuu..
mmuahh,syg baby sgt2.....
abah pon <3

Thursday, August 15, 2013

:: raya raya 2013 ::

selamat hari raya...maaf zahir dan batin..fuhhh fuh..
adeyg beraya lg n xnaik keje lagi ke?untong la badan..huhuu...

arini dah 8syawal,betapa cepat masa berlalu..huhu..
tahun ni 1st raya beraya dengan family belah suami..
petang raya balik muar...berkumpul belah abah aku pulak..
time tu baru jumpe mak abah n adik beradik..

mlm raye 1st tu kitorang balik tido muo..
pagi2 raye ke2 balik pontian..umah atok sebelah suami aku..
beraya di pontian seharian.....

raye ke 3 pagi kol 10 gerak balik jb...beraya uamah atok belah aku pulak..
huarghhhhhhh lamenye xjengah jb..sejak dok kl ni..hahah..
bermulalah rutin raye kat jb..smpai la raye ke5...

raye ke5 malam gerak balik kl..
maka habisla cuti raya en suami..
sebab raye ke6 die dah start keje..huhu..

agak tahun depan kene pusing2 giliran cmni jugak ke??huhu
tahun depan tahun depan punya cite la ea..huhu

jom layan gamabau...








yuhuu..merah tema utk jb tahun ni...
next year warne coklet..huarghh pasti meriah..

ok done update pasal raye...
pasni pasal baby pulak huhuu.....

Monday, August 5, 2013

:: Lamenyer xupdate ::

Salam ramadhan..ya ampunn..lamenyer xupdate belog...haha..bukan xde laptop,bukan jugak xde internet..ytang benornye xde mood n malas giler2 nak login blog..apoo nak jadik..

Huhuhu...sejak2 jadik surirumah sepenuh mase ni,mase banyak habis kat katil je..tido saje..haha ape nak jadik ni oii...

sekarang kandungan dah 37minggu..wuhuuu...dah terasa cuak2 dah ni...Ya Allah permudahkanlah segalanya..due date 23 ogos 2013...hari2 pujuk baby,"sayang,bagi ummi n abi raye dulu ea"heheheh

lagi 2hari nak raye,jangan tanye ea thun ni raye mane..sah2 raye ni turn umah hubby..huhu...maybe mlm raye pertama baru jumpe family..wuhuu..rindu ni xpayah cakap la..nangis aje bile ingat family belah johor...
camni la hidop dah berumahtangga...nak x nak kene ikot suami..hohoho...


Teruja sgt nak raye sbb tahun ni 1st time beraya bersama suami..wuhuu cium tangan suami di pagi raye,,harap xde nangis2 hahha..

ok la.tetibe perot mintak dibelai..baby la ni :P

esok jnji update lg :)

Friday, June 28, 2013

:: Hari ni last di PUMPMAN VENTURE SDN BHD ::

Asssalamualaikum...

sob sob sob :'(

ye arini merupakan ari terakhir aku bekerja kat PUMPMAN VENTURE SDN BHD..
heeeeeeee...xtau nak ckp ape dah..
huhuhu no party2..
just snap2 gambar je mase photoshot pg tadi

pasni ye ikot suami ke Selangor
ye..jadi suri rumah...hahaha suri rumah?lemak laaa..
besar sgt gaji suami ko nak goyang kaki dok umah je..hahaha..

hehe...memandangkan perut semakin maju kedepan kan,so eloklah kirenye aku benti kje..
lagipon dah xsanggup dah rasenye berjauhan ngan suami..walaupon jarak kami hanya 300++ km je..
je?????
je tu la yg dah dekat 8bulan kitorang jauh2..rindu2..huhu

harap lepas ni rezeki makin murah2..
rezeki berlimpah ruah hendaknye..doakan saye yer..

Pasni jadi org SELANGOR..hahaha

Babai..semoga penghijrahan ku ini membawa seribu makna...
hahaha amboii kemainnn...


TERIMA kasih warga PUMPMAN VENTURE...hehee


Thursday, June 20, 2013

:: Jerebu..ohh Jerebu ::

oouwhhh...
sesak nafas den...serius...pandangan kabur..hidong perit..adehh..sib baik opis ni ade aircond..
duduk dalam bilik diam2..

kalau keluar jgn lupe pakai mask ni..
cun melecun uolls nnti :P






kene banyak minum air masak...
pesanan utk diri sendri jugak ni...
erhhhh...


Friday, June 14, 2013

:: suamiku pulanggggg..yeay ::

Assalamualaikumm...... <3 <3 <3

woot woot...senyum..baby pon tgh senyum ni...sebab jap lg baby n mak baby nak jumpe abah..
lamenye xjumpe..2minggu...diam x diam dah 7 bulan kawen...heheh hidop berjauhan..huhuhu...

Insyaallah bulan ni,bulan terakhir keje..pastu ikot en.suami ke bt caves..huhu...



Ya Allah kau murahkan rezeki kami....murahkan rezeki kami ya Allah.........



Thursday, June 13, 2013

:: Checklist Barang baby ::

wuhuuu...sedang mengecek barang2 baby..


Barang-barang bayi :
1) Baju bayi
2) Sarung tangan dan kaki bayi
3) Selimut bayi
4) Lampin @ pampers 
5) Barut
6) Tuala 
7) Mandian bayi
8) Tab mandi bayi
9) Tilam @ toto bayi @bantal bayi
10) Katil (tak perlu sangat pon, takde pon xpe)
11) Kelambu bayi
12) Buaian
13) Minyak telon @ minyak bayi 
14) Beg mudah bawa barang-barang bayi
15) Kereta sorong bayi
16) Botol (bukan untuk susu formula ye... tok isi air masak )
17) Tisu basah
18) Pengorek telinga
19) Tuam @ tungku bayi

Barang-barang Ibu..

1) Pad ibu bersalin herba @ yg mana selesa
2) Pelapik coli @ pad susu
3) Coli @ baju dalam menyusu
4) Spender yg sesuai @ gelung pad ibu bersalin
5) Ubat-ubatan berpantang
6) Barut
7) Stokin
8) Tungku

Barang-barang Yang PERLU dibawa untuk ke HOSPITAL..

1) Baju bayi ~ 2,3 helai
2) Selimut bayi ~ 2 helai
3) Sarung kaki dan tangan 2,3pasang
4) Tuala 1, 2 helai
5) Lampin @ pampers
6) Minyak telon
7) Mandian bayi
8) Barut bayi 5,6 helai
9) Pengorek telinga (untuk cuci pusat)
10) Bantal bayi
11)Pad coli
12) Pad ibu herba @ ibu bersalin
13 Tuala ibu
14) Baju
15) Kain batik
16) Stokin
17) Spender @ seluar dalam @ gelung pad
18) Coli @ baju dalam menyusu
19) Selipar
20) Barut (bg yg bersalin normal, dah boleh stat pakai, yg xnak pon xpe..)
21) Sikat, bedak, sabun, syampoo, berus dan ubat gigi
22) Buku MERAH
23) Kad pengenalan ( IC )
24) Tisu basah

tq sis putridmummy :)

Wednesday, June 12, 2013

:: Baby Kicks...29minggu ::


Assalamualaikum..yuhuuu..lamenye xjengah belog yg besawang ni...
nampak x..sejak dah kawen ni mmg jarang bebenor update belog..haha..apekes??

lagi sejak2 nak jadi mak org ni..adehai..mase xmenyempat..padahal xdok serumah ngan suami tu..ntah ape yg dibizikan sgt xtau la..huhuhu...

ce tengok gambar bawah ni..

.
.
.
.
.
.
.



haaa..sekarang ni tgh mengalami baby kicks ni..huhu sangat la seronok rasenye...
tiap kali perut ni menendang,mesti senyum sendiri..haha...

aritu 1st time baby gerak depan suami..cepat2 panggil suami suh die rase...
haaa,baru die tau cmner baby tendang...die pulak yg senyum hehehe...
selama ni baby xnak tendang2 depan die...puas la pujok supaya baby tendang time mak die jumpe abah die...
huhuhu...akhirnye tendang jugak...
kompem..pas deliver aku pasti aku akan merindui saat2 baby ditendang ni...
besttt sgt..bahagiaaaaa sgt..

pejam celik pejam celik..dah 29minggu dah usia kandungan ni...
semalam g check up..berat naik lg 2.5kg..hahaha..
kembang setaman dah ni....



ok,berjanji..akan rajin update belog pasni :)
janji!





Tuesday, May 28, 2013

:: Doa Ketika Bayi Dalam Kandungan ::

Doa Ketika Bayi Dalam Kandungan


-بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudahdan selamat.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"

. اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

Dipersilakan SHARE

Monday, May 20, 2013

:: khamis ni kite terbang be2 ye syg ::

Pagi ni masok2 opis je tgk ade status mak budak ni.die ckp 

" horey,sekolah 4hari..pastu cuti ye nak"

hamboih..apekes cuti plak?untongla budak sekolah..

aku terus tanya angah..

"jumaat cuti ke?ke sekolah je cuti ?"

Angah n azah jawab saing..

"haa,memang la cuti..wesak day"

pehhhhhhh,nape xbgtau awal2..haha sengal betol.kalau tau dah lame aku book tiket..
aiseh..
terus laju je login air asia..tengok2..tiket rm97 pegi sahaja..yg ade pulak 23 mei pagi n tengahri..
aiseh,gua keje dong..xkan mau cuti..huwaaa...

xfikir pnjg.terus bookd..so amek flght kol 12:50pm..
totak RM 110.50..

terus msj suami 

"syg nak kompemkan tiket ni..rm 11-.50 plus insurans..boleh?"

suami reply " ok cun,boleh"

aku reyly " boleh ke?pegi je tau?"

suami reply "ok,boleh syg"

ok....



yeay...khamis ni mak baby n baby balik kl jumpe abah baby..hihiih..

rinduu ni..rindu sgt

so terang2 la khamis ni mintak halfday..adeh sape nak anto g airport ni..adeii..



Friday, May 17, 2013

:: Jus Delima Gulsan,yuhuuu ::



Yuhu..Berkobar2 arini time lunch hour g U mall..
Semata2 nak g beli jus Delima..

Tadaaaaaa :))

 

Gigeh,balik2 opis je terus nak minum..hehe..gigeh jugak upload kat instagram..haha
laki aku mesti ckp aku poyo!

Ok,ni aku google sikit2 info Pasal Jus delima ..

Khasiat JUs Delima untuk Kehamilan - sumber asid folikJus delima adalah sumber asid folik yang penting untuk perkembangan bayi yang sihat. Asid folik, juga dikenali sebagai folat, adalah penting untuk pembentukan sel darah merah dan DNA, yang mengandungi kod genetik tertentu setiap individu. Penyelidikan baru juga telah menunjukkan hubungan langsung antara tahap folat dan berat ketika lahir. Wanita dengan tahap yang lebih tinggi folat semasa awal kehamilan adalah lebih cenderung mempunyai lebih berat, dan oleh itu bayi yang sihat . Minum segelas harian jus delima hampir pasti cara yang paling mudah dan yang paling lazat untuk ibu mengandung untuk memastikan bahawa mereka dan bayi mereka mendapat 100 peratus elaun harian asid folik yang disyorkan.

  • DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
    • Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
    • Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
    • Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
    • Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
    • Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
  • MELINDUNGI OTAK BAYI
    • Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.

Fakta: Di Iran, buah delima disarankan untuk wanita hamil kerana kaya dengan zat besi.

 psst : aku google rata2 harga die rm15..tadi aku beli rm18 engko..huhu..
takpe2,,ape saje untuk syg dlm perut ni..