Followers

Search This Blog

Saturday, October 12, 2013

:: Pengalaman bersalin Part 2 ::

ermm sambong balik entry yg lepas..haha lame gile nak tggu sambong..

hari ke2 kat ward..doc pagi2 bute pukul 6.30 dah masokkan ubat pakse bersalin..ubat pertama..
siang tu jalan2 kat wad..sakit sikit2..doc tye nak ubat thn sakit x..aku ckp xperlu..boleh ditahan lg sakit ni..tghari doc check jalan...selok lagi..errr..jalan bru bukak 2cm...aduii nape lambat sgt ni..jalan..baring.makan.tido..waktu melawat suami mmg ade...xwaktu mlwt pon aku suruh masok jugak..haha sebab aku kan mengade2...

petang tgh lepak2 atas katil...diulangi..lepak haha..tetibe kain basah..mase tu mmg pkai padpon..habis basah lencun pad n kain hospital bagi tu..2x aku tekan loceng panggiul nurse .aku bgtau kain aku basah..die ckp suh pastikan air ketuban tu warna ape..kot2 aku slh kekan...

sib baik aku bijak..aku simpan pad yg 1st tu...simpan masok pestik...senang nak tinjuk kat doc...
kol 6.30 doc dtg cek...doc india ckp maybe air ketuban dah pecah n baby dah berak..so diorg tinggalkan aku lgi...kol 8 doc shift malam plak check..aku tnjuk la pad aku..tadi pon aku dah tnjuk..then doc tu rujuk senior doc ...sah..hantar labour room sekarang...OMG....terus naik darah gemuruh hahaha...sib baik suami xbalik lg time tu..even waktu melawat dah habis dah..heheh...

tunggu punye tunggu...dekat kol 10 baruuu la ditolaknye aku masok labour room..fuhh mase tu tuhan je tau betapa aku mengelabah takot hahha..aku xbagi suami balik..lagipon mmg suami boleh masok..so xkesah sgt..sebelom diorg buat ape2,,diorg suruh aku salin baju lain..pastu kencing siap2..diorg xbagi dah bangun2 nak kencing bagai....oo baru aku tau,diorg ade pasang alat utk kencing ek..kalau nak berak guano??....malam tu dlm kol 11 doc masok ubat ke3..ape org kate? enduce..induce?? ha entah la..lebih kurg camtu la bunyik die..macam masok ubat air tu..yg salur tggi tu..masok 2..ubat n air..pastu ade sorg nurse ni tanya..nak ubat tahan sakit x..aku ckp la xnak..
pastu fikr balik,aku ni mmg jenis xtahan sakit..nnti mule la nak pitam ke ape ke kan...

so mintak la ubat thn sakit....epidural ea...huh kalau aku tau ubat thn sakit tu epidural..xdenye aku nak....sebab sakit same jeee hahha...lepas masok ubat tu aku terlelap..mase tu aku suh laki aku g makan dlu..balik umah mandi2 dlu...mase tu jam dah kol 11.30mlm...aku pon terlelap kejap..sado2 aku dah mamai..rase mcm nak pitam...ha mase tu jugak laaaaaaaa dah mule aku mengerang kesakitan..haha...mule2 10 minit sekali.,.pastu 5minit sekali......tahan2...xnangis tau...mengerang je la aku atas katil..siap masok oksigen lg sebab aku rase nak pitam...sakit jgn ckp ar..aku siap mntak oprate ko tau..hahha...suami aku kejap2 masok tgk aku...kang die xsmpai ht tgk aku?(ceh) die kluar...

sampai la pukul 6 pagi..suami ckp die nak g subuh....aku pon iyekan je la..aku xheran dah mase tu..yg aku herankan..kenapaaaaa sgt nak mampuii..hahhaa....sakit woo sumpah xtipu..kol 6.30 je aku rase mcm nak berak..aku panggil nurse...nurse plak nak tggu doc ...org depan bilik aku kot nak bersalin..hahah terjerit2..huhu aku pon mase tu nak berak sgt2..tahan punye tahan..kol7 doc dtg check..pastu die ckp dah 10cm...aku ckp aku nak berak..die ckp teran je..aku pon sekuat daya aku teran...mase tu nurse tgh sebok sediakan gunting lah apelah perkakas untuk aku bersalin sbb alku dah 10cm..so bile2 mase je kan...

aku pon berak la...2x aku teran ..alhamdulilah keluar jugak..ingtkan pas berak tu ok la lege la..rupenye x..same je...pastu aku xtau dah ape yg nak kluar..baby ke tahi ke..sbb sakit same..
nurse bersihkan tempt tahi aku tu..habis je nurse bersihkan aku dgr doc panggil laki aku...mase tu aku mmg dah lupe kat laki aku..aku xde suruh pon doc panggil...sbb mase tu aku fkr nak cptt je..kol 7.20 suami masok..mase tu aku rase nak terannnn sgt..aku pgg tangan suami aku..aku pgg tangan nurse..haha mase tu siap nurse ckp jgn pgg tgn sya,pgg kaki..aku sambil ketawa aku ckpxsmapaii...haha pastu so aku pon teran..teran sekali xlepas...2x baru kluar baby..Alhamdulilalllahh....

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh

Alhamdulilalllahh...xlekang perkataan Alhamdulilalllahh tu dr bibir aku...syukur Ya Allah...rase lege selega2nye...nurse tunjuk anak laki ke pompuan.....yes BOY...AMIRUL junior la hahaha...lepas potong tali pusat nurse letak atas dada...ya allah mase tu Tuhan je tau betapa nikmatnyeeeeee...suami azankan n iqamatkan..pastu baby di bawa keluar utk dimandikan..so aku pon sambong jahit bukaaan...

Dah habis jahit,kene hntr pi wad...Alhamdulillah....petang tu dah boleh keluar...Alhamdulillah sgt2....syukur..

Eh boleh habis entri camni je kan...sebab kesian entri ni...asik duduk kat draft je hahhaa...
okey...see ya 

0 komen lagi: