Tolong tolong...kenape bangun tido pg tadi terus tekak rase nak mkn bende ni..
haha..
ni ke yg dinamakan NGIDAM
bahan2 :
1 peket kacang dhal 500g
* rendam 24 jam, basuh n tos sekejap
5 biji bawang putih
* tumbuk hingga lumat
3 sudu besar cili boh
1 sudu asam jawa diperah airnya (klu ada serbuka asam boi pn boleh gantikan air asam jawa)
2 sudu cili sos
2 sudu gula
sedikit garam
jangan dilupa 1 tangkai daun karipolle (daun kari)
minyak untuk menggoreng
cara2:
1. goreng kacang dhal yg dh ditos sampai garing (tp jgn sampai keras ye...sesekali tu amek sebijik utk test tahap kerangupannye)
2. tumis bawang putih, goreng hingga kekuningan.
3. masukkan daun karipolle
4. maukkan cili dan bahan2 lain...kacau hingga pekat
5. masukkan kacang dhal..gaul rata dan goreng lagi hingga sampal bersalut cantik pada kacang dhal..
1 peket kacang dhal 500g
* rendam 24 jam, basuh n tos sekejap
5 biji bawang putih
* tumbuk hingga lumat
3 sudu besar cili boh
1 sudu asam jawa diperah airnya (klu ada serbuka asam boi pn boleh gantikan air asam jawa)
2 sudu cili sos
2 sudu gula
sedikit garam
jangan dilupa 1 tangkai daun karipolle (daun kari)
minyak untuk menggoreng
cara2:
1. goreng kacang dhal yg dh ditos sampai garing (tp jgn sampai keras ye...sesekali tu amek sebijik utk test tahap kerangupannye)
2. tumis bawang putih, goreng hingga kekuningan.
3. masukkan daun karipolle
4. maukkan cili dan bahan2 lain...kacau hingga pekat
5. masukkan kacang dhal..gaul rata dan goreng lagi hingga sampal bersalut cantik pada kacang dhal..
sumber inspirasi :
0 komen lagi:
Post a Comment