Followers

Search This Blog

Wednesday, May 16, 2012

:: 1st time buat Vanilla Oreo cheese Cake...sumpah sedap ::

wuwuwuwu...selamat ntah kenape tekak nak makan Cheese cake berkobar2..
huuhu..terus ggogle resepi..

haaa terus g Jusco g beli brg2 n bahan2 nak buat kek..huhu
ni memang main belasah je ni..

memang tawakal gile,haha jadik ke x jadik ke layan..
sorang2 je buat,pukul 10 lebih aku mule bertukang kat dapur,time tu semua orang dah tido kot...

so,gigehkan diri,bawak laptop ke dapor n PAP...mulekan..haha


Bahan tapak kek


• 1 bungkus setengah biskut oreo - di buang krimnya
• 50gm mentega cair

Bahan Filing:-

• 750 gm keju krim
• 4 sudu gula halus
• 1/2 sudu esen vanila
• 250ml whipping krim
• 15 sudu susu full cream..jenuhnya 
• Biskot oreo yg telah dikisar
• Krim biskot oreo


1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, jadikan sehingga adunan tu boleh dikepal2.. tekan padat ke dalam acuan .Lepas tu sejukkan dlm aisbox dalam 5minit..lepastuu buat filling dia

2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila,whipping krim,krim biskut yg diasingkan tadi . Putar hingga sebati. pukul dalam 3-4 minit gune mixer.

3. Masukkan biskut oreo, gaul rata. pukul lagi 2 minit..rehatkan adunan tu 2 minit..

4. Tuangkan kesemua bahan Filling, ke atas dasar kek tadi.

5. Lepastu hias kek ikot suke hehe…simpan dlm peti ais pastu makan..huhu

6. Kek ni xperlu dibakar..


Vanila oreo cheese cake..Don't judge's a cake by it interface,haha sbb rasa dia sumpah aku ckp sdp.xbaik main sumpah2 nanti mkn sumpah.tapi kalau dah sdp nak ckp cmane lg.ahaha...-mlm td pnye projek...

oo yeah ooyeahh...menjadi you..haha tahniah untuk diri sendiri..so pasni boleh buat utk mak abah...
jugak utk mama mertua hikhikhikk...

kol 6.30 ptg amin call...
Amin : kek dah siap?
Aku : oittt,baru balik keje laaa...
Amin : hahaha,ingtkan dah siap :P

malam kol 8.30 Amin sms..
Amin : camane kek?
Aku : belum buat,sibuk bungkuskan hadiah teacher's day budak2 ni..penat..
Amin : ooo hehe..ok syg..

pukol 11.30 aku mms die pic kek tu...
die cume reply lawa...hehe pandai awak..

alolaolaoalaoaoalaoa..kalau takat nak komen gitu je baik xyah sebok tanye2 dari petang tadi..ishhh..geram tol huhuhu...


ok,next mission~ nak belajar buat kek yang bakar2 pulak..wuwuwuwuw :))







0 komen lagi: